De resultaten van OV-Klantenbarometer 2016 zijn bekend

Project omschrijving

CROW-KpVV voert jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het stads- en streekvervoer. In het laatstgehouden onderzoek gaven 82.352 reizigers in 70 onderzoeksgebieden tijdens 6.556 ritten rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben, waaronder ook veiligheid. EYEGO heeft in opdracht van marktonderzoekbureau I&O Research/CROW de verschillende soorten vragenlijsten opgemaakt ten behoeve van de OV-Klantenbarometer…

Ervaren interviewers van I&O Research (te herkennen aan de paarse hesjes) delen vragenlijsten uit in de bus, trein, tram, regionale trein en boot. Zij vragen de reiziger de vragenlijst tijdens de rit in te vullen. De vragen gaan onder meer over de reissnelheid, klantvriendelijkheid van de chauffeur, de informatievoorziening en de netheid van het voertuig. Ook biedt de vragenlijst ruimte om verbeteringen aan te geven.

Analyse en verwerking
In totaal zijn in 2016 ruim 85.000 bruikbare vragenlijsten afgenomen in circa 6.000 ritten. Nadat het veldwerk is afgerond zijn alle ingevulde vragenlijsten gescand. De resultaten worden geanalyseerd en verwerkt in een rapport. Voor elk onderzoeksgebied is er een rapportage, die worden gebundeld in rapporten per ov-autoriteit en per vervoerder. Zo kunnen de betrokken overheden hun concessies vergelijken met de landelijke resultaten en met concessies met dezelfde kenmerken elders in het land. Meer informatie over de opzet van het onderzoek vindt u hier.

Resultaten
Jaarlijks presenteert CROW-KpVV, opdrachtgever van de OV-Klantenbarometer, de resultaten aan de vervoerders en de betrokken overheden. Wie scoort er dit jaar het beste? En waar zijn de grootste stijgers en sterkste dalers te zien?

 


Project Details

Opdrachtgever
I&O Research
Oplevering
2016
Werkzaamheden
Concept en creatie
Bekijk ovklantenbarometer.nl